Aveţi întrebări?
Orgatec 2016 – materiale inteligente in designul interior

Dr. Sascha Peters este fondatorul și proprietarul Haute Inovation - o agenție de materiale și tehnologii cu sediul la Berlin, și a proiectat sectorul ”Smart Office Materials” din cadrul târgului internațional Orgatec, desfășurat în perioada 25-29 octombrie 2016 la Koln, bineînțeles accentul fiind pe materiale inovative și inteligente din mediul nostru de lucru.
Într-un interviu acordat presei IMM Cologne, Peter a caracterizat inteligența și inovativitatea materialelor ca fiind un factor ce schimbă radical un interior, atât prin formă cât și prin funcțiune. Diversitatea acestor materiale este în creștere, reacționând la infuențe externe ale mediului înconjurător – cum ar fi un sistem de umbrire pentru birouri, receptiv la căldură care poate tranforma lumina în electricitate, folosind un film OPV (organic fotovoltaic).
Pesemne, utilitatea acestor materiale sunt la fel de smart, oferind arhitecților și designerilor soluții de a lucra mai conștient cu resursele disponibile. Aceste materiale inteligente reacționează automat la influențele mediului înconjurător, și acționează în interesul oamenilor în domenii cum ar fi umbrire, controlul climei, acustică și de iluminat.
În opinia lui Sascha Peter, cea mai interesantă dezvoltare ca metodă de producție este imprimarea 3D, cunoscută și ca tehnică aditivă de producție. Acest proces nu este unul convențional – ca în cazul frezării, strunjirii sau forajului – ci se realizează construind sau "adaugand" materialul. Cel mai mare avantaj al acestei tehnologii este că se poate realiza și cele mai complexe structuri de cavitate interioară, care nu pot fi produse în orice alt mod.
                 
Prin urmare, utilizarea materialelor inteligente devine indispensabilă, având un impact pozitiv asupra oamenlor și mediului în care activează – există materiale care reduc frecvența cardiacă prin emiterea arome naturale, sau elimină stresul prin terapia culorilor. Există tehnologii de altă natură având un potențial considerabil în materiale inteligente pentru controlul climei în clădiri, în condiții meteorologice extreme.


Camelia Gal


Web: ParkNet 2014