Aveţi întrebări?
FORMALDEHIDA: O NOUĂ LEGE ÎN STATELE UNITE!   
 
Cei care urmează să exporte panouri lemnoase sau bunuri  finite ce conțin produse din lemn compozit trebuie să cunoască următorul lucru: începând din luna decembrie a anului viitor - nu din iulie, așa cum se zvonea - în Statele Unite, pe întreg teritoriul, un nou standard referitor la emisiile de formaldehidă va deveni lege.
 
Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), prin Legea privind controlul substanțelor toxice (TSCA), la titlul VI, stabilește standarde referitoare la emisiile de formaldehidă, care sunt identice cu limitele Comitetului din California pentru resursele de aer (CARB), publicate în 2009 (Decizia finală de regulament ATCM §93120). Obiectivul este de a asigura conformitatea cu standardul privind emisiile de formaldehidă pentru producători, fabricanți, importatori, distribuitori și vânzători cu amănuntul. Limitele sunt următoarele: 0,05 părți per milion (ppm) pentru placajul din lemn masiv; 0,09 ppm pentru plăcile aglomerate; 0,11 ppm pentru plăcile fibrolemnoase și 0,13 ppm pentru plăcile fibrolemnoase subțiri (având grosimea < 8 mm).
Standardul CARB a definit, de asemenea, procesul de certificare ce trebuie urmat de  către o autoritate terță de certificare, recunoscută de CARB; se impun audituri trimestriale, cu activitate de testare și, de asemenea, controale interne în societate, pentru loturile de panouri produse.
 
Catas a fost primul laborator italian aprobat de CARB, sub numărul „TPC 016”, acesta devenind parte a micului grup de instituții autorizate: în prezent, există 43 de TPC în întreaga lume, ceea ce reflectă, de asemenea, regula strictă aplicată de Ikea.
 
Astfel, la 12 decembrie 2016, s-a publicat, în Registrul Federal al SUA, versiunea finală a „Legii standardelor privind emisiile de formaldehidă pentru lemnul compozit” (https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2016-12-12/pdf/2016-27987.pdf). Acest regulament va intra de fapt în vigoare pe întreg teritoriul Statelor Unite la un an de la publicare, deci începând din 12 decembrie 2017. Acesta vine cu detalii suplimentare față de standardul din California: va exista o limită a emisiilor pentru panourile laminate, care va fi aceeași cu limita pentru placaje. Ceea ce înseamnă că reglementarea va trebui să fie respectată și de fabricanți.
 
Autoritățile terțe de certificare, recunoscute în prezent de CARB - inclusiv, conform celor specificate mai sus, Catas - vor obține automat aprobarea Agenției Federale pentru Protecția Mediului pentru primii doi ani de activitate, existând proceduri specifice pentru reînnoirea acesteia.


Web: ParkNet 2014