Aveţi întrebări?
Ministerul Apelor și Pădurilor face precizări referitoare la legea contravențiilor silvice

Ministerul Apelor și Pădurilor a făcut o serie de precizări, pe pagina oficială de Facebook, referitoare la dezbaterile din Parlamentul României care vizează OUG 51/2016. „Ministerul Apelor și Pădurilor - România NU susține eliminarea prevederilor OUG 51/2016. Acest act normativ a fost promovat pentru sancționarea unor importante încălcări ale regimului silvic și, totodată, pentru transpunerea, în mod complet, a regulamentelor Uniunii Europene în domeniu.
                     
Mai mult, în urma adoptării OUG 51/2016, Comisia Europeană a anulat procedura de infringement declanșată împotriva României, tocmai pentru netranspunerea prevederilor din regulamente. Considerăm că prevederile OUG 51/2016 reprezintă, în cea mai mare parte, un instrument esențial în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure și este necesar ca aceste prevederi să fie adoptate prin lege.

Într-adevăr, după intrarea în vigoare a OUG 51/2016, a apărut o serie disfuncționalități sau situații de aplicare discreționară a legii, fapt sesizat de mai mulți factori interesați.” Astfel, la majoritatea transporturilor organele de control sunt nevoite să aplice sancțiune contravențională, constând în amendă contravențională și confiscare de material lemnos, întrucât actul normativ nu prevede posibilitatea luării în calcul a toleranțelor de măsurare. Dacă transportul se face cu mijloace de transport feroviare sau navale, termenele de valabilitate ale avizelor de însoțire nu sunt corelate cu durata transportului.
„Totodată, procesul de dezvoltare a sistemului de urmărire a trasabilității lemnului - SUMAL a generat situații noi, nereglementate în actuala formă a actului normativ.
În concluzie, Ministerul Apelor și Pădurilor susține menținerea aceluiași nivel al sancțiunilor cu cel prevăzut în OUG 51/2016.”


Web: ParkNet 2014