Aveţi întrebări?
Erika Stanciu: Ordonanța 51 aduce măsuri de prevenție și stabilește sancțiuni pentru descurajarea faptelor ilegale

Ordonanța 51 privind infracțiunile silvice aduce măsuri de prevenție și stabilește sancțiuni pentru descurajarea faptelor ilegale, a declarat Erika Stanciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul unei dezbateri de specialitate organizată în Comisia de Mediu din Camera Deputaților.
                      
Aceasta a menționat că volumul de 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal din pădurile României nu poate fi contestat, un raport pe tema sectorului silvic fiind avizat de Comisia Tehnică de Avizare în Agricultură (CTAS) în 2014.
 „Referitor la arborii dispăruți, oricât de mult ne-am dori să băgăm această cifră sub preș, nu putem. De ce nu s-au constatat acele 8,8 milioane mc în urma controalelor este o întrebare pe care ne-o punem și noi. Avem probleme deosebit de mari cu angajarea personalului pentru Gărzile Forestiere. Avem în plan angajarea a maximum 560 de persoane pentru această entitate. Este unul dintre motivele principale pentru care nu s-au constatat volume ilegale. În momentul de față, ar trebui să arătăm că lucrurile s-au așezat și nu putem nega cele 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal. Dacă vrem să contestăm cele 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal trebuie să venim cu un alt IFN, realizat de altcineva”, a subliniat Erika Stanciu.
Forestierii au solicitat Parlamentului suspendarea Ordonanței 51 și consideră că acest act normativ este unul care lovește numai în personalul silvic. De asemenea, Nostra Silva atrăgea atenția asupra faptului că actuala criză a lemnului de foc destinat populației este cauzată și de intrarea recentă în vigoare a acestei ordonanțe.


Web: ParkNet 2014