Aveţi întrebări?
Plantăm fapte bune și în Harghita

Un proiect verde denumit „Plantăm fapte bune” a fost inițiat, pe 12 noiembrie 2016, de 350 de voluntari, care au luat cu asalt dealul Gál (Gálhegy) din comuna Merești, județul Harghita, și au contribuit cu o mică parte la regenerarea naturii. Mai concret, voluntarii veniți din zonele apropiate (Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Sovata și Sfântu Gheorghe) au plantat pe colina dealului Gál 5.000 de puieți din familia coniferelor – pin, molid, dar și alte specii ca gorun, frasin și paltin. Întreaga mișcare a fost susținută de Asociația Ținutul Secuiesc Verde, împreună cu Primăria comunei Merești, Ocolul Silvic Zetea și ONG-ul Eco Assist, toți membrii organizatori plantând puieți cot la cot cu voluntarii.

                
Vremea nefavorabilă și temperatura scăzută i-a determinat pe unii să renunțe pe ultima sută de metri, dar numărul voluntarilor a fost peste așteptările organizatorilor – toți cei 350 de voluntari care s-au înscris la fața locului au lucrat cu voie bună și multă dăruință.
Inițial, organizatorii s-au gândit să planteze 3.600 de puieți, dar la volumul mare de voluntari, au folosit și restul de puieți – în total, 5.000 de bucăți, și au finalizat „reîmpădurirea” chiar cu o oră mai devreme față de timpul preconizat. Această mișcare a fost privită cu respect și mai multe ONG-uri din împrejurimi s-au arătat interesate de a organiza astfel de lucruri mărețe, cu extindere și în alte zone din județ. Organizatorii au fost mulțumiți de această primă intervenție și speră ca acest proiect să devină o „mișcare” cu o repetabilitate de măcar două ori pe an.
Este bine de știut că 12 noiembrie 2016 este considerată ziua împăduririi naționale cu ajutorul voluntarilor, iar acest an este cel de-al șaselea an consecutiv al iniţiativei naţionale „Plantăm fapte bune”, împădurind în total 135,5 ha de terenuri neproductive în 21 de județe. Reprezentantul legal al inițiativei este Asociaţia EcoAssist din București.Web: ParkNet 2014